Ha ett toppen nyår!
DATUM: 2013-12-31 | TID: 11:06:58 | KATEGORI: Allmänt

 

2013 med glädje och sorg
DATUM: 2013-12-31 | TID: 10:28:51 | KATEGORI: Allmänt

2013 har varit ett år med blandade känslor. Det jobbigaste som jag fått dras med är att min farmor gick bort och jag hann inte åka hem från Wången innan hon somnade in, vi barn och alla i familjen över huvudtaget står varandra väldigt nära. Speciellt våran farmor som bara var 63 år. Hon hade planerat 2014 väl och längtade då hon skulle pensionera sig och umgås med oss barnbarn mycket. Hon hann aldrig se min farbror gifta sig med sin första fru eller bli pappa som skedde nån månad efter bara. 
 
Men 2013 har även kommit med bra saker, i alla fall under höst terminen. Jag tog med mig Máni upp till Wången och utvecklats väldigt mycket. Jag och mina två bästa kompisar här uppe har kommit så nära man kan komma (inte bokstavligt talat) haha, och det känns väldigt skönt att ha sådana kompisar som man alltid kan gå och prata med om exakt allt..
Jag träffade världens bästa och finaste kille PV som går på samma skola som jag men håller dock på med travhästar och bor i Norge i vanliga fall. Kunde inte hittat någon bättre<3
 
Och inför 2014 så kommer ett paket hem till lilla Fagersta från Junkyard, eller snarare en låda som pappa får skicka upp till mig sen. Kan man starta året bättre? 
 
 
 
 
 

hatar. den. här. dagen.
DATUM: 2013-12-30 | TID: 15:20:06 | KATEGORI: Allmänt

Fyfan vilken hemsk dag, hoppas på sömn inatt. Gått 7 km för att låta tankarna flyga fritt. Men inte ens det hjälpte. 
 
Det är i alla fall en sak xsom är säkert, och det är att jag aldrig tröttnat på utsikten oavsett om man är på andra sidan travbanan eller har utsikt över sjön. Himlen är aldrig densamma och jag vet inte men jag bara älskar att promenera själv, med min musik och gå där ingen någonsin kommer störa dig.. peaceful haha! Varje människa borde prova på det nångång, det är grymt härligt:-) Försöka ta och sova lite innan Máni ska in kanske..
 

sovaa, inte check...
DATUM: 2013-12-30 | TID: 10:17:29 | KATEGORI: Allmänt

Får se hur uppdaterat det blir här idag. Somnade tidigast klockan 3 inatt, inte vart en roligt natt och mår sjukt dåligt. Så gjorde mig gott i att gå ned till Máni imorse och starta dagen med go frukost:-)
 
 

Mellandagarna gör en lite oekonomisk:-)
DATUM: 2013-12-29 | TID: 19:28:00 | KATEGORI: Allmänt

Mallandags rea + pengar = klick klick klick + hemleverans = pank
Ungefär så ser det ut under mellandagarna. 
Skippar att trängas med massa folk iår, fast ute i skogarna men det gör absolut inget. Mycket roligare att shoppa från internet, smidigare och snabbare:-)
Máni ska få nytt vintertäcke också (som han inte ska ha sönder hehe) och nytt pannband.. åå han kommer bli så fin i det!
 
Har ni vart ute och shoppat något?  
 Några favoriter från Junkyard och Bikbok:-)
JUNKYARD XX-XYJUNKYARD XX-XY
                          
 
 


 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

"köp mig, jag är så snygg"
DATUM: 2013-12-29 | TID: 16:20:05 | KATEGORI: Allmänt

Kingsland jacka strl XS säljes, funkar lika bra till S beroende på hur man vill att den skall sitta. Röd fodrad, passar perfekt till höst, vinter och våren. Använd 2 gånger så den är i nyskick! 
 
700:- inkl ev frakt. Först till kvarn. Mejla till [email protected] eller kommentera här nedan. 
Vid snabb affär kan den bli lite billigare. Nypris: 1399:- 
Säljer för halva nypriset.
 
På bilden är den tunnare modellen, men ser likadan ut.
 
 

förmiddags tur för herr M.
DATUM: 2013-12-29 | TID: 12:42:25 | KATEGORI: Allmänt

Precis kommit in efter ha vart i stallet, ridit Máni och sagt hejdå till nästan hela familjen + faster. Nu är vi själva igen, jag och Máni.
 
Red i ridhuset och visade upp Máni för pappa(å dem andra da), han tycker det var stor skillnad och att han blivit ruskigt fin, var kul att höra. Men det är väl inte så konstigt när han knappt blev riden i somras och var en myshäst, Måste vart en chill sommar för han å äta gräs om dagarna och vara med kompisarna:-) Min faster fick rida runt lite på han också, var väldigt uppskattat med mycket skratt.
 
Nu när jag måste fördriva tiden på något så ska jag se över Mánis tränings schema (preliminärt såklart) 2014. Ska bli så himla roligt och ser så fram emot ett nytt år och en ny termin med en häst som jag lärt/ lär mig väldigt mycket på, på alla olika plan. Nu kommer han även börja med matolja som jag tänkt att han ska få i takt med att träningen kommer läggas upp så han håller vikten och det är ju energirikt vilket han också behöver pga fodret. Tycker det är så roligt att planera, åtminstonde så att man har en idé/upplägg:-)
 
Nu ska jag fortsätta käka godis,  ta det lugnt, plugga och så vidare. Ha en fin dag!

Riktigt hästår 2014!
DATUM: 2013-12-29 | TID: 09:28:14 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgon!
Jag tror visst jag har några gäster på besök som är väldigt väldigt trötta idag. Själv har man för länge sen gjort klart i stallet och hunnit myst lite med Máni. Väntar väl på att dem ska vakna så vi kan käka frulle och ut å rida innan dem åker hem igen. Haha älskar när folk säger "vi går upp tidigt imorgon" för man vet ju att det kommer hända mig och inte dem :-)

Ska skriva upp tränings schema för Máni till nästa år för några veckor framåt, just nu går han lite hur som när familjen är här. Men tycker det är viktigt att det inte blir långa sträckor vila och långa sträckor med träna träna träna.. det blir inte roligt. Han har fått sig 2 veckors vintervila och sedan kommer vi trappa upp med otrolig varierad träning för att det ska bli så roligt som möjligt. Rida ute så mycket som möjligt. 
Den terminen som vart har vi mest lärt känna varandra vilket vi lyckats med väldigt bra, bygga upp kondition och fått på sig lite mer muskler. 2014 och den här terminen som kommer ska vi börja med mer styrka, snabba bakben och börja fokusera mer med formen som just nu kommer komma i andra hand då vi tar steg för steg för att sedan få allt på plats:-) Klart position och form är viktigt men man måste tänka på vad som krävs för en häst att tex tölta i lägre form- jo att dem kan bära sig själva och har ork/styrka för det. Så mycket ridning ute står iaf på schemat.

Kan bara säga att jag blickar verkligen fram mot ett bra 2014. Har planerat allt så bra med både häst, jobb, kontaker, projekt och diverse. Aldrig känt mig så planerad inför ett nytt år. Puss å Kram
 
 
 
 

det är bara wow
DATUM: 2013-12-28 | TID: 22:43:06 | KATEGORI: Allmänt

Det bara är så, det är bara wow.. bästa prinsen! Låt bilden tala!
 
 

SJUK SKILLNAD
DATUM: 2013-12-28 | TID: 16:31:49 | KATEGORI: Allmänt

Det har nu gått en termin som jag haft Máni här på Wången. Jag tänkte visa er en massa skillnads bilder från olika tillfällen under terminen som gått, från start till nu, i tölten. Jätte roligt att se men mindre roligt att se hur min sits var hehe. Trodde verkligen INTE att det gått såhär bra.. jag och Máni.. känns som vi verkligen har hittat varandra nu. Vi har lärt varandra så otroligt mycket, så roligt att utvecklas tillsammans med han<3

Första veckan på Wången, vi red mest ut och här var typ första gången i paddocken.


Inte kort efter red vi för första gången i ridhuset. 
 
Máni efter nån månad, från 5 oktober tror jag. 
 
och HÄR är vi idag!! Kolla lyftet:-))
 
 
 

Travbanan
DATUM: 2013-12-28 | TID: 15:00:29 | KATEGORI: Allmänt

Máni och jag tränade på travbanan vid lunch, brukar nästan aldrig gå bra att rida på travbanan Men idag gick det gryymt toppen! 
 
Tölten satt så grymt bra idag, kunde höra klara och tydliga steg i backen. 
Han har gått på ganska bra i tre dagar nu så imorgon blir det en lugn uteritt, sträcka på sig och så blir det den dagliga massagen sträcka ut benen... skönt för han:-)
 
Som en tickande klocka, fick tillbaka den där grymma känslan som när vi red för Gummi. Ibland måste man påminna sig själv om att vi kan:-) Sjukt söt!
 

bra start på dagen *not*
DATUM: 2013-12-28 | TID: 10:48:01 | KATEGORI: Allmänt

Usch vad irriterad jag känner mig idag, det märks att jag saknar alla mina wången kompisar och framför allt världens bästa kille. Har blivit så van vid att alltid ha dem här, se dem 24/7. Allt jag sett dem senaste dagarna är 3 personer från 3:an och min mamma å syster som börjar gå mig på nerverna heheh:-)
 
Hur som helst. Solen lyser och ska snart ut på ett ridpass med Máni på travbanan, hoppas han är på bättre humör idag för igår var han sjukt busig. Dock inte när mamma red då. Ska beställa hem ett nytt vintertäcke nu också.. great att det är 15% på att täcken på Hööks så får väl skynda å beställa. 
 

Máni vinkar:-)
DATUM: 2013-12-27 | TID: 14:11:22 | KATEGORI: Allmänt

Vinka med tre olika kommandon:-) 

      och så lite gosbilder<3
 
 
 
 

you' so handsome, best friend<3
DATUM: 2013-12-27 | TID: 14:06:45 | KATEGORI: Allmänt

Bilder från idag, Han är så himla fin bästa Máni!

 
 
 

Blandat från instaa.
DATUM: 2013-12-27 | TID: 09:45:21 | KATEGORI: Allmänt

 
 
 
 
 

Nu tar jag kväller..
DATUM: 2013-12-26 | TID: 21:30:23 | KATEGORI: Allmänt

Trötta tjejer efter idag.. avslutar med att se film på tv och bara mysa. Var väldigt länge sen mamma gjorde mat åt mig, så nu medans hon är här blir det både det ena och det andra. Känns lite lyx;-) Bara att det blir taccos imorgon låter ju lockande!
 
Idag rent spontant frågade jag min faster om hon ville följa med pappa upp på Lördag, ett starkt ja och "får jag ta med en utav ungarna" text fick jag! Saknat henne såå!! Hon är en som alltid stått oss "ungar" närmast. Kommer bli så roligt, och saknar tokstollarna till kusiner också:-)
 
En till bild från idag på Máni och bästa pattis- ååh så söta dem är. Dem två har gosat en massa hela kvällen. gullpluttar!
 
 
 

Snällaste hästen
DATUM: 2013-12-26 | TID: 17:51:09 | KATEGORI: Allmänt

Ridit Máni i ridhuset.. Han var så underbart fin! Lillasyster fick rida några steg i tölt och trav också. 

Trodde min mamma drev med mig när hon val halvvägs upp på hästen "we do it icelandic" och vips så skritta, trava och tältade hon. Man har ju verkligen världens snällaste häst<3 

Mamma & Máni 

Soffi får lite instruktioner 


Máni med sin bästa kompis pattis:-)



2 timmar promenad
DATUM: 2013-12-26 | TID: 11:57:10 | KATEGORI: Allmänt

Mamma ville se lite bra springvägar så vi fick för oss att gå nästan 1 mil runt Alsen och pulsa i snön där det inte var plogat. Äntligen tillbaka och det första jag gör är att kasta mig i soffan. Mamma ska springa samma runda nu direkt så jag å fia ska bara chilla.. luncha lite hungriga hästar och rida när hon kommer tillbaka. 
 
Jag och min söta syster<3 
 
 

Morning
DATUM: 2013-12-26 | TID: 09:09:44 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgon! Klar i stallet och sitter och chillar med la familia. Denna bild dök upp på instagram imorse, Milla 11 år på lilla Máni under lucian på julshowen. 

Sjukt söta!!



minijul med halva familjen<3
DATUM: 2013-12-25 | TID: 21:27:46 | KATEGORI: Allmänt

Nu är mamma och fia här. Har haft "lill jul". Fått en massa pengar av familj och släkt, parfym, naggellack,smycken, bok till kameran och lite annat smått och gott! Min lillasyster fick ett par waterspeakers av mig (som dock inte kommit än) och mamma å pappa har fått en mixer från Blender och stora syster får sina julklappar när delar av familjen åker hem sen. 
 
Blir en chill kväll och snart dax för sovdax. Får stallhjälp av lillen hela veckan, vi ska rida och ha massa kul. Visa henne runt, även mamma då som redan sett nästan allt men något nytt är väl Active Stable och den nya passbanan som håller på att byggas. 
 
Ha det super bra. Puss och kram<3
 
 
 

bjuder
DATUM: 2013-12-25 | TID: 15:08:46 | KATEGORI: Allmänt

Myskläder på. Det är såhär jag rullar idag.

 
 
 

Klocka ticka på, snälla
DATUM: 2013-12-25 | TID: 13:20:59 | KATEGORI: Allmänt

Ikväll kommer min saknade lillasyster och mamma- kan knappt vänta, vill att klockan ska gå fort!! Öppna julklappar och ha det mys. Dem ska vara kvar här hela veckan och på Lördag bilar pappa upp.
 
Bara ner till stallet och ta in Máni i eftermiddag så åker vi väl direkt efter de. Look like this today.
 
 

G-boots
DATUM: 2013-12-25 | TID: 10:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Har tänkt att träna med boots på Máni flertal gånger, har då ett par G-boots. Dem första gångerna har inte varit något problem men 3:dje gången vi tränade med dem på ovalbanan så fick han skav under kotan och likaså gången efter. Tog ett bra tag innan vi tränade med dem igen vilket var på travbanan, hade då flexlindor nedanför kotan så det såg ut som en strumpa för att skydda vilket funkade toppen. 
Tog ett bra tag igen innan vi tränade med dem då vi gör det inte regelbundet utan mer då och då.. denna gång var förra veckan i ridhuset som slutade med att vi fick plocka av dem och rida utan. Bootsen åkte upp hela tiden, det partit som ska vara under hoven/på strålen (om ni förstår vad jag menar) vinklade sig så hela bootsen på båda hovarna vinklade sig.
 
Nu tänker ni kanske om dem är i rätt storlek? Bootsen passar och sitter väldigt bra när man sätter på dem. Någon som haft samma problem med G-boots eller är det bara jag? Några tips? Känns ju inte sådär jätte roligt om man ska börja tävla och har alla dessa problem med ett par boots liksom och jag är inte heller någon expert på boots...
 
 

Delat manen, snygghästen.
DATUM: 2013-12-25 | TID: 07:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Máni har egentligen inte sådär jätte mycket man, men nu på senaste tiden så har den blivit mycket längre och tjockare. Har varit väldigt försiktig med den. Hans pannlugg har varit längre med hagkompisar har stått och tuggat på den, vart en liten chock när vi skulle hämta hästarna och kompisen står där som "vaddå?" haha..
 
I förrgår tog jag tag i hans man nu när den blivit så fin, delade den så han får väl se ut som pippilotta ett tag, tur att vi bara är 4 styckna på skolan;-) Vart lite förvånad över hur tjock manen faktiskt var, den har verkligen växt. Tycker det är så fint med hästar som har delad man, om dem har tillräckligt lång å ganska tjock vill säga. Vet inte varför men är ganska svag för det:-)
 
 
 

stiligt<3
DATUM: 2013-12-24 | TID: 17:56:09 | KATEGORI: Allmänt

Precis tagit in min älskade prins, myst såå mycket och skämt bort han hela dagen. Inget nytt att han är ganska bortskämd, men att få massa godis och morötter brukar INTE tillhöra listan;-) Kanske därför han håller sig i form haha. 
 
Visst är han stilig i sin fina fluga:-)

Julaftons ritt
DATUM: 2013-12-24 | TID: 13:38:45 | KATEGORI: Allmänt

Ridit ut på Máni med Johanna och L.Ymir, vart ett varv runt travbanan också. Underbart mysigt var det trots blåsten. 
Tjockat i mig lite julgodis och ska snart börja städa. Får lite julkänsla även om jag är helt forever alone:-)
 
Mina naglar som jag gjorde idag. Mörgrön bas och grönt transparent nagellack med glitter:-)
 

God Jul!!
DATUM: 2013-12-24 | TID: 13:00:00 | KATEGORI: Allmänt

 

Mys med prinsen på morgonen<3
DATUM: 2013-12-24 | TID: 11:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Strömmen gick igår och var borta i flera timmar. Lite läskigt när man har ett långhus för sig själv och sitter i allrummet när det börjar blinka och blir kolsvart.. haha sprang i full panik upp till D där tre stycken i trean bor så fick vi sitta med tända ljus. Vågade inte gå ner heller så då sov jag kvar där rädd som en påfågel haha!
 
Kunde inte sova så låg vaken bra tidigt och tänkte att jag lika gärna kunde gå ner till stallet och mysa med världen bästa och sötaste häst. Gissa om han vart glad när han såg den stora påsen med morötter jag hade:-) Bortskämd får man bli på julafton. 
 
Kommer massa inlägg idag, håll utkik och ta hand om varandra:-)
 
 

Här firar jag min jul
DATUM: 2013-12-24 | TID: 09:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Firar min jul här i Jämtland med MASSA snö och en underbar häst. Hemma i Västmanland har jag fått se massa bilder och fb- statusar att det är helt grönt och visst var det de! Så jag förstår om ni är avundsjuka för jag får i alla fall en mer än vit jul. Men skillnaden på dig och mig denna jul är att jag har en vit jul, du har säkerligen en grön? Du firar julen med massa paket, julmat, kalle anka och med släkt, vänner och familjen- Jag firar min jul SJÄLV, utan familj, utan massa paket, utan släkt. 
 
Men det gör inte så mycket för jag får fira en vit jul med min bästa vän Máni på hästryggen<3 Mamma och lillasyster kommer på Onsdag kväll med tåget så då åker vi in och hämtar upp dem. Pappa bilar upp på Lördag tror jag så helt ensam blir jag inte och dem längtar upp till snön:-)
 
Bild från fönstret som jag tog här om dagen till mamma. Stallet till höger där nere står Máni så har ju inte så långt att gå upp och ner om dagarna;-)

God Jul mina fina<3
DATUM: 2013-12-24 | TID: 07:04:21 | KATEGORI: Allmänt

God Jul och Gott Nytt År önskar jag och Máni!
<3
 
 

Lära känna din häst från marken
DATUM: 2013-12-23 | TID: 18:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Lära känna din häst från marken. För dig som orkar läsa.
 
Många ryttare känner sin häst väldigt väl från hästryggen och vet på ett ungefär hur den fungerar, vilka knappar det är som gäller och vad den trivs bäst med så som svaga och starka sidor. Men känner du din häst lika väl från marken? Vet du om det kan flytta sig från skänkeln i dem olika positionerna, följer den efter dig när du går, sänker den huvudet när du lägger handen mellan öronen? Eller vill den bara springa ifrån dig istället för till dig? Lära känna sin häst från marken tycker jag man ska lägga in oftare i träningsschemat om veckorna. Man kommer verkligen så mycket närmare sin häst och den blir mycket positivare, samt varierad "träning" (mer lek och lyhördövningar).
Det första många rekommenderar är att prova "the seven games" alltså dem sju lekarna. Går lätt att söka på google om det. Men om man själv inte kan och tror sig kan för att man vill prova så blir det ju fel ändå? Då är det bättre att börja med något annat tills man får hjälp genom dem olika stegen.
 
Det första jag skulle rekommendera är att ta hästen till paddock/ridhuset med repgrimma och ledrep (vanlig grimma och långt grimskaft funkar också)
-Flytta hästens bak och framdel åt båda hållen. När du flyttar framdelen står du lite bakom bogpositionen på sidan, en bit ifrån hästen (tänk på att hästen vill ha sin bubbla också så ni inte står och trycker er mot varandra) och din pekpinne (spöt) kan du använda som extra arm och peta lite på bogpartiet, lättar trycket så fort den tänker rätt. Sen kan du övergå till att bara peka med fingret när det väl sitter.
 
-Flytta bakdelen. Inga konstigheter där, tror inte jag behöver skriva så mycket om det.. dem flesta hästar gör det redan naturligt.
 
-Lyhördighet. du kan börja med grimma och grimskaft(helst långt) där du börjar med att gå med hästen samtidigt som du säger ett kommando typ som jag säger "kom Máni", gör halt, går fram och fortsätter så. Håll koll så att hästen reagerar för det är det vi vill. När du stannar ska den INTE gå på dig och genom så sätt stanna. Sedan kan du övergå till att springa och göra samma sak för att sedan ta det till nästa att du tränar löst. Träna löst kan man göra först också om man är säker på att hästen följer efter, annars lär ni träna lite. Busa runt, leka lite och ha kul ( bra motion för dig å haha) 
 
- Trick. Lätta trick att börja med är vinka och puss. Många vill gärna börja med buga och har man en bra häst så funkar det lika väl om man lägger energi på det. I bugan så tycker jag man ska börja att lära han ta ned huvudet. Alltså inte det första man gör ta upp ena benet på den utan man lockar med godis Mellan frambenen och sträcka fram dem istället. Mycket tålamod men mycket roligt:-)
 
Den här filmen är från 23 oktober. Som ni kan se var kan inte superpro på att vinka och i början tog han bara upp benet lite och tänkte gå fram. Men längre in i filmen sätter han sin 2:a vinka perfekt:-) I vinka har jag lärt han att tar jag hjälp av pekpinnen och lägger den lite ovanför kotan ska han lyfta/vika in benet och lägger jag den högre upp (bogbladspartiet)betyder det upp och fram.
 
Den här videon är från nästan exakt 1 månad efter. Den 21 november. Vinkan satt perfekt och hade gjort det några veckor och då provade vi vinka för första gången uppsuttet.. här var dock andra gången som jag provade helt själv då första gången var det en som gjorde från marken samtidigt som jag gav signal från ryggen. Här har han även lärt sig att räkna. Lite andra trick som att klia rumpa fick vi också med .


Idag skriver jag detta ganska exakt 1 månad efter förra filmen och vi har utvecklat vinkan något enromt. Vi tränade in det inför julshowen och det gick hur bra som helst! Han vinkar på olika kommandon: när jag vinkar med handen och säger "hejhej", när jag pekar mot bogen och säger "vinka". Sedan att han kan räkna är också en utveckling av det, då pekar jag antal gånger och sätter upp antal fingrar jag vill han ska räkna. Så med lite tålamod ska ni se att allt arbete lönar sig, Máni tar inte alls lång tid på att lära sig. 
 
 
 

Händig är man allt
DATUM: 2013-12-23 | TID: 16:19:12 | KATEGORI: Allmänt

Städat hela dagarna i 3 dar nu, vad jag städat vet jag knappt själv? Typ samma rum 3 gånger om haha. gjort matlådor och tvättat. I brist på annat när stallet är klart och hästen riden. Så idag vart det julbak. In i kyl och frys. Känner mig nästan som en liten husmor haha.. finns det något bättre ord för det..
Hade jag vart hemma i Fagersta nu och vart uttråkad hade jag nog setat vid datorn och designat eller snickrat/målat i garaget men min dator här har hundratals virus och är otroligt seg, lägger av och här finns inget annat än att vara husmor. massa vuxen poäng till mig ++++ 

Ska snart gå ner till stallet och ta in bästa prinsen. Borsta och mysa lite. Funderar på att lägga över manen om jag kommer ihåg snoddarna denna gång;-) 

Ha en super fin kväll foch imorgon är det ju julatfon.
 
 
 

Uteritt på min fina<3
DATUM: 2013-12-23 | TID: 13:36:37 | KATEGORI: Allmänt

Ridit ut en mysig tur på min pärla tillsammans med Johanna, vart två varv runt slingan. Imorgon blir det en julatfonsritt men Máni.. kan inte bli underbarare när det är massa snö, sol och fjällen lyser klart! Nu lite mat och Star Wars på TV.. haha;-)
 

Elin & Máni ht 2013
DATUM: 2013-12-23 | TID: 10:17:57 | KATEGORI: Allmänt

Genom terminen som gått.
 
Bland dem första gången jag satt på Mánis rygg. Bild från hemma.


Bestämt att Máni skulle följa med upp och han fick prova det nya huvudlaget.


Máni i sin nya hage när vi precis anlänt till Wången.


Bland dem första gångerna i ridhuset


Vi red ut nästan hela tiden i början
 
Hade ridit Máni ett bra tag och vi hade tränat upp kondition och styrka med fokus på formen.
 
Andra gången vi tränar på ovalbanan
 
Trött Máni, här hade vi kommit upp till att bygga upp en bra kondtition och låg på hårdare träningar samt ridit mycket för Ullis, Sara, Berit och Gummi.
 
Vi ville vara med i julshowen och visa upp frihetsdressyr/trickträning och började träna in vinka som han lärde sig på bara några gånger.
 
Vinkan satt stensäkert efter 2 veckor och då provade vi uppsuttet. Denna bild är andra gången vi gör det.
 
Han är Wångens lilla charmör och på julshowen hade han tränats till trickträning och tolka i ridhuset med miniskidor bakom. Jag lånade även ut honom till lilla Millan som red han i lucia tåg. Så fina! 
 
och här är vi nu, snart är året slut och Máni får ett lugnt avslut på 2013. Det har varit mycket roligt att få vara med från en sommarchill häst som hade en liten kula på magen till att få lära mig hur jag ska träna upp han både från marken och ryggen, sätta dit lite muskler och fått lära mig en hel del. Tack och lov att man inte fått så mycket gratis från ryggen för har lärt mig otroligt mycket. Máni har blivit mycket trevligare i munnen och vi är som handen i handsken nu tycker jag. Det ska bli ett spännande 2014 men många möjligheter då Máni kommer vara kvar hos mig, förhoppningsvis ett väldigt bra tag framöver:-) Jag tycker vi har vuxit väldigt mycket tillsammans och fått mycket inspiration och hjälp från duktiga tränare!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Träningen kommer underbara ni:-)
DATUM: 2013-12-23 | TID: 07:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Fått fina kommentarer om att ni saknat mina träningstips och träningsinlägg. Vad gulliga ni är!! Har ju inte blivit så mycket då min träningsnarkoman tid är över sen typ i somras. Fattar inte hur jag orkade, för nu har jag ätit såååå mycket godis och kakor! Men i o med att jag börjar träna igen med schema och satsa på lite muskler så kommer ni såklart få följa med där å. Haha snart kommer jag väl rulla ner för Wången backarna som vi brukar skämta om:-)
 
Kan tipsa er om att gå in och beställa från http://www.fitnessguru.com för er som har som nyårslöfte att börja träna, bli hälsosammare eller gå ner i vikt/annat. Finns hur mycket bra saker som helst. Den rosa shakern borde alla ha, hur snygg som helst. Visst gör vi det tillsammans? 

myst med prinsen<3
DATUM: 2013-12-22 | TID: 21:09:12 | KATEGORI: Allmänt

Vart ner till stallet och borstat och pysslat om Máni. Lite spontant tränade vi på lite trick han redan kan och provade bugan också när jag ändå höll på... som om han inte gjort något annat satt han den 2:a gången, 3:dje gången och 4:e gången. Så nu fick jag lite motivation och inspiration till att träna det under lovet:-) Så roligt när man har en sån lättlärd häst, måste bara tänka lite hur jag ska lägga in kommandot också så han kan göra det med endast pekvisning. Ett steg i taget. Vi provade även puss.. med lite träning kommer han förstå det ännu mer med tanke på att han tänkte helt rätt idag. 
 
När min lillasyster och Mamma kommer upp på Onsdag kväll så kommer det säkert fotas och filmas en massa under den tid dem är här, Fia har ju under många hästår vart den som fotat nästan alla mina bilder:-) 
 
Snöade mycket idag vilket resulterade till en mycket snöig häst.
 
 
 
 

Blev lite motion i RH
DATUM: 2013-12-22 | TID: 17:16:30 | KATEGORI: Allmänt

Ridit Máni och pysslat om honom. Vart ingen uteritt.. vart är fastighet och vart är plogbilarna? aja, träning för kropp å själv;-) Blev ett lätt motionspass i ridhuset. Tycker han var väldigt avspänd och trevlig i munnen, dock for ytterbogen lite hejvillt då och då men blir bättre ju mer man leker lite med förflyttningarna. Tvättat och torkar massikerade täcken.. 
 
Dax att laga mat efter att precis blivit skrämd av ett rådjur. haha pinsamt.. Sen blir det ned för att kolla på hoppning i ridhuset och kanske träffa några bekanta:-)
 
 
 
21 dörrar totalt, en lång korridor och 15 grannar och jag själv som tagit lov. Ekar tomt. Blir skönt när fille kommer upp för händer alltid något... vi planerar alltid massa bus. Typ som att såpa hela korridoren, högtalarna dunkar på max och så glider vi fram som sälar. Haha!! Hur kan det bara vara vi som tänkt så när man ser en sånhär lång korridor?
 
 

Nyårsmål 2014
DATUM: 2013-12-22 | TID: 16:00:00 | KATEGORI: Allmänt

Herregud vilken UNDERBAR stämning på instagram och Facebook med kommentarer och statistiken på bloggen är över förväntan när jag starta igång igen. Känns helt underbart! Nu får ni se till att kommentera på bloggen också:-) Tänkte skriva om mina nyårslöften, men har inte direkt några utan jag har mer mål som jag vill uppnå/sätta. Tycker det låter mycket bättre för ett löfte håller man aldrig ändå utan jag tycker man då kan lika gärna lova sig själv att sträva mot sitt mål och ha lite envishet istället. Mycket roligare med envishet och kämpa sig fram än att bara säga "jag lovar" för det är ganska enkelt..
 
-Bli träningsnarkonam(skämt å sido). Sätta upp ett schema och träna visst antal gånger i veckan. Tror detta kommer bli mycket lätt och super kul då vi är ett gäng som grabbat ihop oss plus att gymmet är utanför huset (bokstavligen).
 
- Tävla Máni. Han har bara tävlat 2 gånger i hela sitt liv. En gång för typ 4 år sen och kom på 5:e plats i fyrgång eller om det var tölt (?) och en gång för nått år sen där dem kom etta i fyrgång(?). Har inte så stor koll. Vilket fall så ser jag verkligen fram emot det:-)
 
-Äta nyttigare. Är väl något typ alla lovar "äta nyttigt, bli hälsosammare och träna". Men med äta nyttigare menar jag typ att kanske inte äta kakor varje dag... haha tur man har en bra kille som göder en, rullar väl snart mellan huset och stallet;-)
 
- Projekt över hela Sverige 2014. Detta är då vad ni kommer få följa så håll i hatten.
 
-Ta tag i skolan. Också något som dem flesta lovar men aldrig håller, så jag kanske ska förklara lite hur jag tänker... Göra det man ska på lektionerna och inte tänka "äh jag gör det hemma" för det slutar ALLTID med att man sitter vid terminsslut med ca 7 uppgifter man skulle gjort för länge sen och så blir det en hel bunt. Alltså ta tag i skolan, ligg inte lågt, ligg högt och gör uppgifterna är en väldigt bra idé!
 
- Bli Sparsam. Jag är väldigt ekonomisk men när jag väl har en bra summa pengar är jag väldigt bra på att låtsas som att någon kidnappat mitt kort och shoppat upp dem.. för inte kan det väl vara jag?;-)
 
-Köra in Máni. 2014 kommer ni få följa ännu ett projekt där ni kommer få följa från ruta 1 där världens bästa islandshäst blir en mer allround häst än vad han redan är.

- Blogg 2014. Avslöjar redan nu att en ny blogg som jobbats med i månader kommer starta upp i samband med * 
 
 

Matolja till häst
DATUM: 2013-12-22 | TID: 11:56:05 | KATEGORI: Allmänt

Under denna vecka har Máni mer eller mindre fått vila, har ridit han två gånger lite lätt och nu ska jag motionera han lite lätt med uteritter/ridhuset beroende på vädret fram till Onsdag för då ska han ridas igång lite lätt. Så under hela lovet kommer han få gå lugnt, mest bli ompysslad och lite bortskämd. Även dem bästa hästarna behöver sin vila, speciellt när man vart så duktig som Máni varit denna termin:-)

Kan också säga att när han kom efter att knappt blivit riden under sommaren så vägde han 320, hållt koll på vikten för att få bort den lilla kulan han hade och trots att han fått en mer "vältränad kropp" och mycket päls så har han inte gått upp eller ned ens ett hekto. 
Ska börja ge han 1dl matolja/dag nu under vintern (Vanlig matolja kan också användas som foder till hästar som är magra eller om grovfodret innehåller mycket protein och för lite energi) Máni är väldigt bra i hullet men behöver lite mer ersättning för protein och gör heller inte så mycket om han går upp lite nu. Foderjäst är också bra att ge (i stort sett samma inverkan) men gäller att komma iväg och köpa det också, är ganska fast här bland skogarna;-)

Finaste killen med så mycket utstrålning!
 
 
 

Stormur
DATUM: 2013-12-22 | TID: 11:20:20 | KATEGORI: Allmänt

Helt sjukt vad fint vi bor, man får ju aldrig nog!! En bild från igår på Johannas fina Stormur, underbart vilket man och svans denna häst har.. önskar att Máni kunde få lite:-)

 

Mysigt med vinter
DATUM: 2013-12-22 | TID: 10:49:42 | KATEGORI: Allmänt

Kom en hel del snö igår, det är så himla mysigt och kommentarerna bara ramlar in på instagram. Så kul att ni gillar dem och blivit sån julstämning också. Där hemma i Västmanland har jag hört att det är helt grönt, själv så kom det ännu mer snö här i Jämtland under gårdagen. Jag älskar vintern, snön och julen- bästa årstiden på året!
 
Gjort klart i stallet för ett bra tag sen, tvättat lite hästtäcken och fixat lite. Käkat frukost och just nu bara tar det lite lugnt. Ska jobba lite från datorn idag och det är vid sånna här tillfällen man önskar att man hade en fungerande dator....
 
Jaja, ha en super bra dag alla för det ska jag ha:-)
 

Livet rullar på det går bra nu
DATUM: 2013-12-21 | TID: 21:01:42 | KATEGORI: Allmänt

ojojojoj vad glad jag är idag och bättre blir det. Ser fram emot ett bättre 2014! Hög statistik och jag och bästa kompisen har kommit överens om en massa saker. Får lite flashback inom företagsbranchen och en skjuts i bloggvärlden. Detta kommer bli sjukt kul, hoppas ni hänger kvar och har tålamod tills detta får en rullning. Vi kommer gå ut med det så fort allt är klart:-)
 
Har jobbat med "detta" hela kvällen, bara planering kräver tid, tänkande och mycket fram och tillbaka. Längtar tills vi får komma ut med allt stort på gång!!
 
Visst är det skönt när livet bara rullar på och  blir bättre och bättre? Oftast brukar saker vara för bra för att vara sann och bara sjunka direkt men går man all in för något och får stöd och glada miner så går det faktiskt väldigt bra:-)  Vid jultiden brukar jag må som bäst. Även om jag i år firar själva julafton själv, eller ja har ju Máni men tänkte utan familj. Men gör inte så mycket, vi får en vit jul här uppe i Jämtland så den är lika mysig i alla fall.
 
 

tillbaka:-)
DATUM: 2013-12-21 | TID: 17:04:14 | KATEGORI: Allmänt

Hej fina ni! Startar upp igen med nya tag(startar med ett långt inlägg), varje människa kan behöva en paus vilket i mitt fall var en paus i hela livet. Slöt upp kontakten med i stort sett alla och isolerade mig, dem enda som fanns var mina 3 närmsta vänner, Máni och min bästa kille. Varför behöver vi inte ta upp mer än att jag mår väldigt bra nu!
 
Min blogg är en blogg baserat på 99% instagram, därför kallar jag det instablogg. Jag vill göra något som inte alla gör och kommer försöka göra helt tvärtom mot vad andra gör, dock med inspiration but in my way:-) Massa på lager med andra ord. 
 
Igår var en händelserik dag som jag kommer bära med mig länge. Ni kan läsa allt här nedan:
 
Fått så många fina kommentarer, meddelande och samtal både igår och idag och det gör mig så grymt glad. Det gör mig ännu gladare att jag tog modet även om jag innerst inne var hur skrajj som helst, inte lätt heller att ringa nån helt okänd man sedan ska möta upp och prata ett annat språk. Tack och lov gick allt smidigt:-) Se till och ta hand om varandra!!
 
Jag är kvar här över lovet på Wången med fina Máni och han har redan i en vecka fått knappt gått något, stort sett vila hela veckan. Riden enstaka gång. Idag fick han och bästa kompisen Stormur ut och busa lite. Det är så underbart vacker där vi bor alltså!! Blev jätte glad över speciellt en kommentar från @emmahansson099 som saknat bloggen, kärlek till dig<3 Här kommer lite bilder från idag.
 
 
Trivs så otroligt bra här i Jämtland. Det är såhär jag vill bo i framtiden. Där det är stilla, öppet, stort landskap med nära till fjälls och underbar utsikt, höga berg och inte plant vart man än tittar åt för håll!
Har precis städat, ska laga mat snart men mitt uppe i allt håller jag på med att skriva en massa inför 2014. Både om vad som ska hända och ske och egna mål. Det är bland annat två stora projekt som ni kommer få vara med och följa från ruta 1:-)
 
Med detta avslutar jag att önska er alla en riktigt god jul, dela gärna min blogg och ta hand om varandra. Puss och kram!

Soulmate<3
DATUM: 2013-12-16 | TID: 20:11:13 | KATEGORI: Allmänt

 

På återseende!
DATUM: 2013-12-10 | TID: 21:22:11 | KATEGORI: Allmänt

Hej! JAg vill bara slänga in här lite kort att jag inte kommer vara kontaktbar under en tid, jag vet inte hur länge. Men detta är något jag själv valt. Familj och nära har kontakt med mig och uppdateras om hur jag mår. 
Detta finns några skäl till varför men som sagt, jag har valt detta själv. Hoppas ni förstår och respekterar detta. 
 
Hur länge vet jag inte XOXO Elin
 

Kan att bli en lång vecka
DATUM: 2013-12-09 | TID: 23:11:18 | KATEGORI: Allmänt

Hej! fullt upp fram till jul kan man ju säga. Máni har fått stått på box idag, hoppas han är pigg och kry imorgon och att det hjälpt... den här hästen betyder så mycket för mig och är så otroligt rädd om honom. Vart och pussat på han ikväll och han såg lika glad ut som vanligt<3 Mått väldigt dåligt idag och vart ledsen men så fort jag får en Máni kram så kändes det lite bättre. 
 
Vart på julshowsmöte och pluggat satan ikväll, går faktiskt ganska bra när man väl sätter mig ned med sina pluggpolare och gör det man ska. Jäkla massa prov och inlämningar som ska göras och massa stress till julshowen på Lördag så det bara skriker om det- men funkar helt okej ändå:-)
 
Kanske ska ta och sova.. längtar tills jag vaknar imorgon så jag får som  varje morgon gå ut till stallet och ta hand om prinsen. Kunde verkligen inte ha en bättre häst här!
 
Bild på min grupps fina mästerverk idag på lektionerna, tävlings aktivitet vi haft i klassen som ställts ut på Wärdshuset så får man rösta typ... haha ja å vi la ju ner hela våran själ i det;-)
 
 

Tillbaka på Wången!
DATUM: 2013-12-08 | TID: 23:49:12 | KATEGORI: Allmänt

Kommit tillbaka till Wången efter några super dagar hemma i Fagersta sen i torsdags! Bäst av allt att PV åkte med, betyder så mycket för mig!

Men har saknat Wången, mina bästa vänner och speciellt Máni som bästa Sanna tagit hand om<3 
Lite jobbigt med allt i skolan som ska göras dessa veckor dock men förhoppningsvis tar vi igenom det jag å polarna tillsammans:-) bara försöka hålla minen uppe. 

Ska sova nu så jag orkar upp imorgon, världens bästa Sanna tar Máni imorgon morgon också så jag får sova lite. Guld värt<3



Forsen idag:-)
DATUM: 2013-12-07 | TID: 21:37:49 | KATEGORI: Allmänt

 

hejåhå
DATUM: 2013-12-07 | TID: 21:36:28 | KATEGORI: Allmänt

tjatja bloggeeen. Glömt bort den helt medans jag vart hemma. Idag på morgonen var vi och hälsade på momma och morfar sen for vi till Forsen för att kolla på lucian, så himla gulliga alla 32 ekipage som red kadriljen! så grymt kallt men väldigt roligt att träffa alla folk. 
 
Skulle blitt 30- års fest för faster idag men blev inget av de då lill kusinen troligen är sjuk så vi hitta på massa annat. Hälsat på Farfar å Anita och bara glidit runt. 
 
Bild: Forsen & Mamma tatueras från igår..
 
 
 
 

Morning..
DATUM: 2013-12-06 | TID: 11:47:12 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgon! Igår kom vi hem tidigt och slappade framför tv:n nästan hela dagen. Åkte till min farbror och träffade hans familj (från kina) och lite annat. 
Vaknade för ett tag sen så ska väl käka frulle och sen gå ner på stan för att se mamma lida pin när hon tatueras. Ca 40 tatueringstimmar kvar- HUR ORKAR HON? Blir väl bara slappdag idag.
 
 

Kan man andas ut?
DATUM: 2013-12-04 | TID: 22:06:35 | KATEGORI: Allmänt

ÄNTLIGEN ÄR PRESSEN BORTA!! Precis gjort klart mitt PM och skickat in alla uppgifter som ska in, ångesten borta tack vare Jenny- räddaren i nöden.
 
I eftermiddag ha jag ridit Blika för Hästkö och efter det så hade jag min teorilektion om skänkelvikning. Är så himla nöjd och stolt att jag klarade av det efter förra gången. Kände mig riktigt säker denna gång:-) Tog sedan en uteritt på Máni så tårarna bara sprutade efteråt, så jäkla flott häst jag har med mig!! Känslan alltså...:')
 
Resten av kvällen har jag städat, tvättat, packat, tränat inför julshowen och haft möte så nu är jag äntligen klar med pluggandet. Blir väll film senare och sen står klockan på 03:30..
 
 
 
 

Går framåt med Máni
DATUM: 2013-12-03 | TID: 20:31:29 | KATEGORI: Allmänt

Känns så konstigt nu sista dagarna innan jag åker hem, hinner ju inte med allt. Ridit Máni i ridhuset idag, gick hyffsat bra.. galoppen börjar bli riktigt bra ju mer han får in bakbenen under sig så nu har vi börjat kunna få han att söka sig nedåt. Riktigt riktigt ruskigt nöjd med traven, huur fin som helst!! Luftiga steg, fin form och trevlig i hela kroppen.
 
Nu ska jag plugga klart med mina så ointresserade polare (som inte hjälper panikelin heller), sen ska jag hinna röjja rummet om jag inte gör det imorgon för ska checka skräckfilm och baka pepparkakor också.. ja vi har för några timmar på dygnet:-)
 
PV hoppade upp och red lite innan han fick skrittas av... haha stackars min lilla Máni;-)

stressad.se
DATUM: 2013-12-02 | TID: 18:21:50 | KATEGORI: Allmänt

Hej!! Har grymt mycket plugg som jag måste hinna med till Onsdag. Har sån panik och stress då jag ska skriva 4 PM varav en inför ridlektion som jag ska hålla på Onsdag och innan de så ska jag hålla teori lektion. Hatar å vara stressad å nervös.... ska bli skönt att komma hem!!
 
 

feel the way through the darkness
DATUM: 2013-12-01 | TID: 14:28:50 | KATEGORI: Allmänt

Tränat till julshowen med Máni i ridhuset, gick väl okej men inte mer än så. Hade verkligen inte något tålamod.. Försökte få honom att börja springa då han inte är så snabbtänkt när det gäller *SPRING*, men när han väl började få lite fart när jag skickade ut honom så nöjde han sig med att inte ens titta på mig och slutade följa efter mig istället. Så det vart ju lite irritersamt när jag inte får någon kontakt, fick kolla om det var någon dä hemma vilket det visst va;)
 
Tänkte att jag skulle ge upp.. vi behövde omväxling så hoppade upp och red runt lite utan utrustning hehe.. min balans i trav är inte att rekomendeera men grymt roligt så vi lekte lite fån marken efter de innan jag nöjde mig. Träning, träning, träning är det som gäller och ha kul... få upp lite motivation till både mig och Máni!
 
Själv ha man städat rummet, duschat och vänta nu på att klockan ska ticka så jag kan få tvätta lite kläder innan middagen. Känner sån grym press för måste idag göra PM i skänkelvikning, PM för ridlektion och PM i historia som jag ska ha klart till ONSDAG(!!!?) tur att jag hämtar hem min bästa sambo ikväll så jag kan ha någon som tycker synd om mig:-) Vi har dessutom väldens snöstorm här så är lite jobbigt att gå ut, så kan lika gärna använda min "utetid" till att bara mysa med Máni senare och sen stanna inne och mysa med läxorna...
 
Nya tröjan å nya favoriten... grymt skön å snygg<3