the tiden will bestämma haha...
DATUM: 2013-09-30 | TID: 11:55:43 | KATEGORI: Allmänt

Var ett tag sen, jag har många gånger gått in här men bara suddat ut det jag skrivit. Tycker inte det är lika kul längre och ingen motivation har jag heller, upp tidigt och somna sent. Kommer dock lite update då och då.
Så bloggen kommer vara kvar ifall jag känner för att lägga in några inlägg då och då:-)
 
I Lördags provred Sanna Máni, det gick väldigt bra för att vara första gången även om både var lite nervösa. Hon ska ta hand om Máni under mina praktikveckor så var lite nervös då någon annan skulle  ta hand om han, är lite utav en perfektionist men vet att Sanna kommer ta jätte bra hand om plutten!! Kommer sakna han så mycket nu när man blivit så van också:-)
 
Bild på när Sanna red:-) 
 
 

Sista jourdagen!!
DATUM: 2013-09-26 | TID: 12:44:43 | KATEGORI: Allmänt



Igår var det minusgrader och snöade, idag känns det som riktigt höstväder- varmare och soligare:-)) Máni får en mycket välförtjänt vila idag, Littla-Min ska ridas en sväng ute i härliga vädret. Det är en tjej i trean som har henne här men har hand om henne nu när de är i Stockholm. 

Går även av min jour idag, kändes som veckan skulle bli lång när man har jouren men nu är det torsdag igen och jag har tänkt att man har HELA veckan på sig att göra skolarbeten som skulle vara inne idag... Men nej. Oups! Nu ladda vi om inför eftermiddags pass på skolbänken.

Trött imorgon tro??
DATUM: 2013-09-26 | TID: 00:02:49 | KATEGORI: Allmänt

Mysigt när man ska upp så här tidigt, extra hästar att ta hand om, Máni och sista jourdagen- dax för lite sömn!!


Wången träning
DATUM: 2013-09-25 | TID: 17:28:18 | KATEGORI: Allmänt

På lektionen idag fick vi rida för Gummi som jag skrev igår att vi skulle göra. Var väldigt nervös och så men det släppte efter ett tag, vi skulle jobba med tölten vilket är så perfekt över det vi behöver träna på. Red lite självständigt så han fick se hästarna, sedan red han Máni och gav en massa tips på hur jag ska göra- våga driva och vara bestämd. 
 
Máni vart kaxig och envis när han blev riden av Gummi när han började ställa högra krav på honom men släppte efter ett tap.Han ställde sig lite lätt på bakbenen men skötte sig förövrigt väldigt bra. Det han gick igenom var från början till tölt, själva tölten och nedtagningen. Vart så himla paff när jag fick se någon annan rida Máni och vilken häst Gummi lyckades få fram, han sa kort och gott "gör så här" så fick vi fram en töltande häst i 90 grader och lagom tempo som kunde stundvid sänka huvudet och bära  sig själv. Positivt överasskad och tror han kommer utvecklas mycket mycket mer i tölten att kunna få mer aktion och lyft i stegen. Var som att se stegen  slow motion då han samla sig, lite piaff känsla. 
 
Jag satt upp och skulle göra samma sak, kändes som jag satt på nån annans häst... fick den där "wow" känslan när jag kände varje rörelse i tölten, varje hov lyfta från marken och så började vi leka lite med rörelser och tempon för att få han lösgjord i nacken, sidorna och kunna bestämma tempo själv. Då en häst speciellt Máni, gå i för sakta tempo utan någon energi blir han framtung och springer han bara på så blir han stark och bara springer för att sedan falla ned i trav. Men dem tips jag fick idag var verkligen till hjälp, vi kommer leva länge på detta idag också:-))
Kul när man känner skillnad, så man vet hur man kan förbättra något. 
 
 

Minusgrader *brr*
DATUM: 2013-09-25 | TID: 07:02:33 | KATEGORI: Allmänt

Vaknade upp till minusgrader när jag skulle till stallet vid 6 imorse. Brr så kallt!! Vantar och tjocka kläder på *checkk*


flummigt inlägg mwihhuh
DATUM: 2013-09-24 | TID: 20:05:01 | KATEGORI: Allmänt

ALLTSÅ ÄR MAN TAGGAD ELLER?
 
Har haft tuffa dagar, somnade till och med på lektionen idag... matten och allt går skit, men blir så himla glad när jag longerade Isak då det gick så bra:) Vi fick även veta att imorgon ska vi rida för Gummi, lite nervös är man men sååhääär glad då jag får rida Máni, känner att jag är taggad till tusen och redo att ta in en massa lärdom och kunskap.
 
Red Máni i ridhuset idag, bestämde "rid- dejt" med några kompisar. Red honom med dem tunga bootsen idag och det gick SÅ BRA, kan bara säga att detta kommer jag leva väldigt länge på!! I tölten så kunde han slappna av ju mer vi jobbade med den, men vi har fortfarande lång väg med att försöka få han att inte hänga sig på bettet men det är påväg:-) Det är väldigt bra gjort att han har tillräckligt med muskler för att orka hålla sig i en lägre form i tölten och därifrån kan det bara bli bättre, samt bygga på mer muskler. I traven så fick han riktigt fint sväv och tog verkligen i, i i varje steg. I omed att han släppte i tölten så vart traven väldigt avlsappnad via munnen, han bar upp sig själv och hade inte hela Máni i tygeln. Skulle kunna skriva en roman om ridpasset men har lite bråttom in i duschen så blir en Väldigt flummigt inlägg.....
 
 
 
 

Internet tillbaka
DATUM: 2013-09-24 | TID: 08:17:43 | KATEGORI: Allmänt

Jag lever, bara vårat internet som varit dött hela helgen. Gick på min veckojour igår så upp halv 6 imorse från Selina för att springa ned till rummet, fixa privatstallet och hästen och sen ha jour i islandsstallet. huritg. Ska snart kila ned till skolan....
 
Idag ska Máni ridas, min plan för idag sprack då vi skulle träningstävlat men det bli inställt och framflyttat så ska väl rida med några kompisar. Har ingen motivation till nått denna vecka men det funkar.....  inga bilder eller nått så bjussar på en bild från i Lördags.... *massa punket jo jag vet*
 

Vilken härlig Fredag!:-)
DATUM: 2013-09-20 | TID: 15:16:36 | KATEGORI: Allmänt

Vilken helt fantastisk Fredag och jag har ridit 2 skolhästar. Isak från Mörtsjö och L.Ymir från slätterne, båda i ridhuset. Men isak fokuserade vi på bärigheten i tölten, han var väldigt fin och mjuk idag måste jag säga... så roligt när det går bra! Gick även bra med L.Y som har väldigt lätt för tölt och mindre lätt för traven men idag satt det som smäck så i slutet gjorde vi övergångar även från tölt till trav vilken gick riktigt bra. Gick till en början genom öppna/slutna med båda hästarna, så duktiga och tror speciellt för L.y att det är bra att gå igenom då han verkligen släppte i sidorna.
 
Efter lunchen red jag Máni, först runt slingan som uppvärmning och sen hade vi galopp arbete på ovalen. Han får ha skyddsboots på sig så han vet att han har nått på "fötterna"... lillklumpen:-) Denna vecka har vi lagt till mer och mer galopp när vi vart ute och ridit så mycket på raksträcka så nu börjar vi fokusera mer och se vart vi har varandra. Det gick helt okej, han ville gärna springa iväg i grisepass eller tog fel galopp i höger varv vilket förvånade mig då det är hans starka sida, så det fick mig att fundera. Han fick galopp och la sig i en hyjävla snabb och fartfylld pass en långsida, jag satt på hästryggen och gapa medans jag hör " FEM AV FEM TOAST!!" hahaha.... framtida femgångs/speedhäst?;)
 
Men när vi väl fick till galoppen så var den super fin. I vänster varv var det mycket lättare och han fattade från skritt nån gång också. Det är så att ju mer vi tränar på glaoppen desto mer kommer vi förstå varandra, som det var de första veckorna jag hade Máni på Wången... man lär sig varandra efter ett tag:-)
 
Nu är jag trött men super glad över denna Fredag, i helgen ska det ridas en massa hästar. Så nu laddar vi om (eftersom jag fortfarande tror det är Onsdag)
 

Månen at Wången
DATUM: 2013-09-20 | TID: 08:13:43 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgon, månen lyser klart här på Wången och jag har sån motivation till allt just nu. Tre hästar ska ridas idag, så himla roligt, spännande och se hur mycket jag klarar av. 
Igår lade vi upp ett träningsschema för Máni nu när foderstaten är klar, han har sätts igång och börjat trappa upp träningen mer och mer. Så det sätter vi upp för varje vecka och får så mycket "proffs" hjälp här uppe av lärare, vilket är jätte roligt! Bra sätt att träna på å skriva ett PM också även om det inte är på samma sätt ( inför lektionerna vi ska hålla). 
 
Har en mentorsträff idag sen tar man å rider hästarna, ha en bra dag allesamman:-) Föressten, är det redan Fredag?!? Shit, jag måste plugga.....
 
 

Blir så fruktansvärt stolt!!
DATUM: 2013-09-19 | TID: 20:40:54 | KATEGORI: Allmänt

Tokstolt och glad över eftermiddagens ridpass i ridhuset!! Det har hänt väldigt mycket på kort tid sen Ullis var här och visade lite övningar och så på Máni, det var väldigt mycket basics alltså som man använder på unghästar. Men väldigt väldigt bra att göra och det är NR #3 men lägger upp lite fler övningar som är väldigt bra och som jag även tränar mycket med M innan jag sitter upp. Lite olika. 
 
#1 Det första är att flytta framdelen, han ska alltså s.a.s snurra runt mig när jag genom att peka spöt på bogen åt det håll jag bestämt mig för flyttar sig. Bakdelen är också bra att göra.
 
#2 Det andra som hänger ihop med det tredje, hehe kanske lite förvirrande, är att man står Bakom bogen, och petar med andra sidan av spöt ( toppen, alltså den del du håller i), trycker lite lätt och då ska hästen flytta sig ifrån dig. INTE emot dig. Många hästar vill söka sig trygghet och gör istället tvärt om. 
Hästen huvud ska vara lite vänd in mot dig, men beroende på häst så blir positionen lite olika ibland. 
 
#3 Och nu till det som jag alltid ska börja med INNAN jag sitter upp för att få Máni att slappna av och inte hänga på bettet.  Rida från marken, alltså du står vid sadelläge och har tyglarna på samma sätt som om du skulle sitta på hästen. Det man vill är att få hästen tänka framåt men söka sig neråt utan att hänga sig på bettet. Detta funkar bättre och bättre för Máni och vi tar det till ridningen direkt efter också. När du ska göra halt, ska hästen inte höja huvudet. Lite mer om varför denna övning är bra: Detta gör treorna nu också på sina unghästar, men oavsett om du har en häst för inridning eller en äldre häst så är det en bra övning för att få en häst som inte hänger på bettet. Där kan man få en känsla om man har en häst som lätt kan bli stark eller om den går lätt och fint på bettet.  
 
Fortsättning från ridhuset.... hade några kompisar som tittade när jag red och det värmde så himla mycket när de sa att det såg jätte bra ut, Máni var fin och han såg mer harmonisk ut. Värmde verkligen, så kul att göra framsteg och kan knappt vänta tills Ebba får se sin häst!!:) Återigen, STORT TACK Ebba för jag fick ta med mig Máni, din prins har det väldigt bra här uppe!
 
 
 
 

Lättare sagt än gjort:)
DATUM: 2013-09-19 | TID: 08:13:25 | KATEGORI: Allmänt

 
Börjar blogg dagen med att skriva "lättare sagt än gjort", kunna hålla bloggen i form och mig själv- och Máni var inte det lättaste, men är så skönt att jag kan när jag verkligen känner suget gå in och blogga. Vissa kan tyckas tråkigt med alla insta bilder men det är så den är uppbyggd och har inte fått tid till fotograferingen, typ det sista jag tänkt på med allt.
Resterande tid pluggar jag, äter, sover, vaknar och gör om allt igen.
 
Mn idag ska jag rida Máni och ska även ta mig i kragen och lägga upp ett träningschema nu när det snart börjar närma sig 1 månad. Ridningen ger mig lite hopp om att komma ihåg foten *asg* ;-)
Máni är verkligen min solstråle just nu, kommer när jag ropar på han i hagen, så himla försiktig och snäll men fortfarande sitt busiga sinne kvar. Jag gillar han så mycket för hans personlighet då han är en så rolig häst, kan vara riktigt busig och envis men har aldrig sett han vara sur.... charmis:-)
 
Ska lägga upp lite träningsövningar här på bloggen i eftermiddag om jag hinner.
 
 
 

Elin is back- nooooot!
DATUM: 2013-09-18 | TID: 22:59:00 | KATEGORI: Allmänt

som sagt- LÅNGA DAGAR!! Vart tar tiden vägen? Jo man börjar dagen klockan 7, gör klart stallet och Máni, ger sig själv mat och går i skolan... eftersom jag inte får vara med på ridningen med skadan så blev jag "ledig" från 12 tiden men halv tre så åkte vi in till Krokom för sjukgymnast... tog hur lång tid som helst med att vad det var och Annie höll på att somna medans jag satt och apgarva åt alla konstigheter. Hade hoppats på att bli kryckfri, men istället ska jag gå med en krycka två veckor framöver....orkaaa!! 
 
Fick en massa övningar(typ 9) jag måste göra 2-3 gånger om dagen ca 12 gånger på varje övning så måste gå upp tidigare för att få det gjort innan stallet, efter skolan och på kvällen. Ska belasta foten mer och mer nu men ändå se till att ha det lite avbelastat då min fot inte kan kopplas med lederna som allt hjärnan ska kopplas. Kan gå osv såklart men eftersom att jag vart skadad i några veckor så har jag liksom "glömt bort" hur man styr foten. Därför har jag lätt att tappa balansen, svårt att gå rakt och kan helt enkelt inte göra några impovisserade övningar med den/ vricka på den eller böja. Utan min sjukgymnast sa att det kan uppstå så om det är illa vilket då kommer ta längre tid att läka och just nu är fotlederna så svaga så risken att göra illa sig igen är lättare. Så nu ska vi försöka lära om mig hur man använder foten kan man säga. 
 
MEN(!!) får rida i den mån jag kan, men får inte ramla av -haha- eller överpresstera så jag känner att det läggs på benet eller foten. Så jag är glad!!:) Får inte bära tungt eller nått sånt dock, men det måste jag göra anyway... hur som helst är jag glad, så så ligger det till! Men nu ska jag sova, håller på att slockna. Godnatt:-)
 

Kan man bli tröttare....
DATUM: 2013-09-17 | TID: 22:09:22 | KATEGORI: Allmänt

Godkväll eller nått. Känner mig helt slut hela dagarna för tillfället, så jobbigt med kyckorna... somnar tidigt och vaknar med en " jag vill inte stiga upp feeling"- inte alls roligt! Red på Máni idag även fast jag ska hålla lite avstånd från ridningen, men som bekräftat så belastas det inte på exakt samma sätt, dock om jag skulle sitta och jobba så är det ju lite annat... men om jag rider utan stigbyglar och tar en sväng runt slingan så är inte det hela världen.
 
Máni känns bättre och bättre nu i vänster varv, han börjar hitta balansen och jag förstår honom att det kan vara svårt då man ramar in han allt vad man kan och det fortfarande inte går hela vägen. Men idag efter slingan så red vi lite för att testa i stora paddocken inne i travbanan. Börjar faktiskt bli stor skillnad så jag blev glatt överasskad:) Vi tar en sak i taget och även om jag inte kan göra allt i ridningen just nu så är det bara bra för man kan göra mycket på rakväg också som vi har behövt träna på vilket har hjälpt till mycket med att få honom bära sig själv och bli mer liksidig. Finns bara positivt med allt. Har vart i ridhuset och ridit 2 gånger sen vi flytta upp hit, man måste ju ta vara på vädret!:-)
 
Idag på fm. har vi tränat alla hästar som går i Active Stable att gå in med chiphalsband i typ som "boxar" där de får kraft- utöver hösilage s.a.s-, gick lättare för vissa och väldigt svårt för andra. Jag fick dock stå och titta på samt stå på andra sidan för att räcka mat så de fatta att de skulle äta... funka det också:) Medans alla andra red idag på em så gjorde jag mitt "bajsprov" haha... gick in till jóis box, tog lite skit och kolla i teleskopet eller vad man nu kallar det för, om han hade några ägg (mask). Vi kollar alla hästar om det är behövligt att avmaska då de kan bli ressistenta till det(immuna) om man ger alla hästar varje år. Då är det bättre att bara ge till de som behöver. Som tur var, va Jói så ren man kan bli- tur det!
 
Dax att sova så nu stupar jag till sängs, natti!!
 
(hehe undre delen är på Felicia som moppar golv i Wärdshuset, vi städade hur mycket som helst innan middagen för att få lite kaka... då vi inte orkade gå upp från stallet)
 
 
 

Regn regn- spöregn
DATUM: 2013-09-16 | TID: 17:10:10 | KATEGORI: Allmänt

Usch vilket väder!!! Hämtade Máni från hagen som sprang fort till grinden när jag ropa, tror inte han tycker om regnet heller även om det såg väldigt gosig ut under täcket:-) har idag kollat foderstaten för Máni, lite chockad över havren då hans energi mängd låg under sträcket (alltså med den mängd han skall ha) men annars såg allt bra ut! Hade funderat på lusern men jaja, vi kör tills snön kommer.

Är för övrigt helt genomblöt så lär väl byta om. :-)
Bild:selina och Máni


P L U G G TANTA
DATUM: 2013-09-15 | TID: 22:23:57 | KATEGORI: Allmänt

Usch vad hemskt, har setat och gjort klart historia uppgiften som tagit år att göra och gjort allt tom A uppgifterna så får jag bara ett B kommer jag seriöst gå under jorden. Vi kom ju på att vi har glosor i Engelska 6 också drygt 30 ord.. bara plugga på i några timmar och kan fortfarande inte alla, har fem ord kvar som inte sitter.... jätte kul om man inleder första provet med minst ett C. Och så var det ju matten som jag inte hunnit pluggat. Mina ögon rullar seriöst, känns så jobbigt när jag inte klarar av att få dåliga betyg, iaf inte sen förra året *grrrr*
 
Funderar på att sova menbörjar istället leta igenom rese stipendium inför nästa år. Ska väl fortsätta med det. Hoppas inneligt att kryckorna ryker på Onsdag så vi kan börja gå framåt *bokstavligen* snart, inne på vecka 4 och det är fortfarande helt svullet och gör ondare i knät/benet och foten nu också... som har låst sig 2 gånger idag(!!)
 
Sov gott underbara ni:-)
 

Så roligt att rida, helt sjukt!
DATUM: 2013-09-15 | TID: 16:58:13 | KATEGORI: Allmänt

Kände för att rida idag igen, tog sällskap med Selina och Greve Shim. Máni känns så himla fin just nu, det bara tickar på och konditionen känns mycket bättre nu, han bär sig själv mer även om det är lite svårt så känns det såå mycket bättre, dock så har vi tagit det lite lugnare så han i lit saktare tempo hinner bygga upp orken. 
 
Har idag gjort klart historia upg.. ska snart börja plugga in Engelska 6 glosor. Känns som att engelskan trappat upp typ hundra steg, mycket svårare än jag trott, men vi tar igenom oss detta. Sen lär jag sitta och räkna i matte kurs B boken, tjoho vad roligt...
 
Rolig bild på oss.
 
 

HAR RIDIT!!!:)
DATUM: 2013-09-14 | TID: 21:23:52 | KATEGORI: Allmänt

Sitter här med VÄRLDENS FETASTE SMILE på läpparna, bytte ut kryckorna och red en kvälls sväng på Máni- sååååå värt den smärtan som kom fteråt!! Máni var lugn, lyhörd och extra försiktig som om han visste att han var tvungen att ta det lite lugnt med skadad ryttare på ryggen. Han var så himla fin och går framåt med att bära sig själv, så roligt att ha en så fin häst som man fortfaranade kan utveckla... speciellt när Máni är en häst som lär sig saker på kort tid:-) Kan inte beskriva känslan när jag både skritta och "sväva" fram, gjorde inte så ont när jag red och hade ju ap långa läder för att inte belasta, kändes dock när jag satt av och vart nästan låst i knät men som sagt var det värt det och jag kommer fortsätta rida from nu. Ser det som min egna sjukgymnast tips så får vi se vad min riktiga sjukgymnast säger på Onsdag. 
 
När jag kom tillbaka så grillade vi maschmallows ( haha vet att jag inte kan stava till det...) och korv så nu har jag laddat upp med en tecknad film på storteven så jag kan somna inatt ( än en gång HAHA). Samt en Fet påse godis från hemmakväll. Så ha det så gött, puss å hej<3
 

Beridna högvakter-Östersund
DATUM: 2013-09-14 | TID: 18:00:04 | KATEGORI: Allmänt


Mooorning!
DATUM: 2013-09-14 | TID: 09:16:07 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgon! Stallet klart och nu väntar man på att åka in till Östersund. Igår så longerade pv Máni eftersom jag är halvt handikappad... Han är så himla snäll som följer med snällt bredvid mig fram och tillbaka från hagen, kryckorna tycker han inte är något konstigt alls medans jag skuttar på:)

Jag ska faktiskt försöka rida så fort jag vågar, typ imorgon. Ska ha någon med mig bara... Marita sa att jag borde kunna göra det då jag inte belastar den på samma sätt, sen får jag rida utan stigbyglar då men ska höra också vad min sjukgymnast säger på onsdag:-)

Fixar allt själv med Máni i stallet hehe, är så jävla envis så säger "tack men jag kan själv" och så vill jag ta hand om han själv.... Haha *pedanto* om ni stöter på mig alltså. Och ni som undrar- jag KAN gå på foten, skulle kunnat gjort det om den var bruten också.... Men att det känns som det brinner inifrån är väl en annan historia?;)


Färgat håååret och pysslat med Máni:-)
DATUM: 2013-09-12 | TID: 23:42:25 | KATEGORI: Allmänt

Fick ett ryck idag och lät min fina vän färga håret på mig eftersom min andra fina vän köpt hårfärg som hon inte ville ha(hon färga brunt istället). Så äntligen fick jag färga tillbaka till rött hår och är väldigt nöjd med det efter att ha gett Felicia stränga order om att göra noga, om jag fann en enda fläck skulle hon bli styckad haha! Hon klarade sig undan för den här gången mohaha:-)
 
Känns väldigt jobbigt att inte få rida men Perri och Selina var så snälla och hjälpte mig med Máni idag så jag fick lite sällis, borstade han och Perri flätade hela hästen.... såg ut som en liten trav sto och inte fick jag ta ut dem heller så de sitter kvar där hela natten *stackars häst*. Men måste erkänna att han vart faktiskt riktigt söt även om jag aldrig skulle kommit på den iden själv eller snarare aldrig låtit han ens gått i sin box så. hehe.
 
Var väldigt chill då jag inte haft en enda lektion idag, alla andra var på travet och första lektionen var inställd så skulle ridit klockan ett men det sket sig ju. Sovit hela dagen och på kvällen hoppat omkring. Nu intar jag sängen! Godnatt:-) (bild på håret får ni imorgon)
 

VAD ÄR DET FÖR JÄVLA SKIT
DATUM: 2013-09-12 | TID: 10:32:33 | KATEGORI: Allmänt

Ingen bra start på dagen. Vaknar upp helt gråtfärdig och ringer till Marita(lärare och fritidsledare) medans tårarna sprutar. Foten jätte svullen fortfarande, sticks och bränns från foten längs benet och upp till knät. Marita som alltid ringer åt mig, hehe, fick ringa till min läkare som sa att jag inte fick belasta foten och har nu fått tid nästa Onsdag till sjukgymnast. Fått kryckor och ska ha dem ett bra tag framöver *tummen ned* :(
 
Inget vill som jag just nu, men ska försöka rida ändå... om någon longerar så rider jag utan stigbyglar och läder... eller bara själv utan att ha fötterna i något. Bra träning ju;-)
 
Så om ni ser någon som  ser ut som en gammal farbror på kryckor.... är det förmodligen jag. Och bara så ni vet "JAG kan SJÄLV" :-)
 
Blir nog lite frånvarande ett tag men på Lördag ska vi kolla på beridna högvakter från hovstallet i stockholm, så himla häftigt!!
 
 
 
 

Svävar på moln
DATUM: 2013-09-11 | TID: 19:45:22 | KATEGORI: Allmänt

Gått så himla bra med allt idag. Ullis hade ju som en clinic med Máni idag för oss, och som praktisk teori i rundkorallen. Hon visade lite från grunden som man gör med unghästar vilket var väldigt bra och nyttigt för honom, hon visade även lite utveckling av det. Tänker inte skriva så mycket om de mer än att hon red också och vi fick se exakt hur han rör sig, skillnader och med samt utan sadel i longering/under ryttare. Kan ju säga att det var riktigt lärorikt och har fått sån motivation, mycket tips och nu har jag fått sett hur han ser ut i ridningen lite när någon annan rider, då menar jag någon duktig som Ullis som är våran lärare och riktigt duktig ryttare! Som sagt, en massa tips och Máni har mycket att ta fram i tölten och galoppen... det här kommer bli så himla roligt *feeeling wiiiii*! 
 
Efter det så hade vi töltövergångar m.m i paddocken, jag red Isak. Vi hade ju gått igenom lite med Máni och Ullis berätta ungefär det vi skulle ta med till ridningen. (tänkte skriva lite mer om det när jag tränar med honom nästa gång i rundkorallen då vi ska börja göra det lite då och då, riktigt bra att göra kan jag säga oavsett om man har en välutbildad häst eller ej). Anyway, Isak var väldigt stark men kan inte påstå att han var så super pigg utan tempot han hade var hela tiden okej. Fick jobba med att försöka få han att sänka huvudet i töltn, låta han släppa i munnen och i början inte tänka på att samla utan mest att vi ska få igenom det man tänkt. De sista 5 minuterna gick väldigt bra så jag är nöjd även om jag känner träningsvärken krypa!
 
Åkt iväg och köpt lite godis och bara på upptäcksfärd med galna kompisar, så just nu gottar jag godis, lyssnar på musik, bloggar, städar och ska snart...... ha en toast dejt i kårhuset, kolla på film med galningarna... färga håret vid halv 10 och efter det plugga med några andra galningar. Så med andra ord lär jag sätta fart på allt ( hoppas ni orkar läsa så här långa inlägg ibland, typ ganska ofta haha)
Ha det bäst!!
 

Active Stable, longering & ridning:-)
DATUM: 2013-09-10 | TID: 18:42:11 | KATEGORI: Allmänt

Vi släppte ut trav och islandshästar till Active Stable på prov idag, var riktigt roligt att se och jag släppte ut Sól så det var lite extra roligt... väldigt spännande att se nya saker ta fram, nu får vi hoppas att det blir bra för hästarna (kostade trots allt 4miljoner höhö) men det tror jag absolut att det blir:)
 
På lektionen idag hade vi longering, dock lite "avancerad" alltså hur man kan ha linan på olika sätt, tex att ha inspänningar men även sätta longeringslinan genom bettringen och fästas vid gjorden. Jag hade Isak, tyckte det gick riktigt bra och i slutet fick jag kläm på det hela... man märker hur ringrostig man är på att longera då jag annars bara brukar på med linan och longera eller släppa lös hästarna, får ta mig en skärpare dels för att det är väldigt smidigt och har man lite extra hjälp med ex inspänningar och longeringsgjord så kan man få en bra form på hästen. Få den att jobba och inte bara springa som den själv vill i både tempo och form. 
 
Red Máni ute i paddocken, kunde knappt tänka att jag red i t-shirt och det var hur skönt som helst! Gick över förväntan men dock så faller han väldigt gärna på högerbogen i vänster varv (då han inte riktigt har den balans än som i andra varvet) så då går det oftast väldigt fort... mycket gas och lite broms. Men det är inget dåligt att han är framåt heller då man eller i alla fall jag vill ha en precis sån här som Máni för att själv kunna utvecklas och bli en bättre ryttare, för lär ju komma myycket piggare hästar att hantera i framtiden:-) I alla fall så mötte jag Ullis (ridlärare) i stallet och bad om hjälp imorgon då jag vill ta tag i det direkt  för gick sååå bra förra veckan jag red för henne i det varvet, i andra varvet också för den delen!! Vi skulle jobba med tölt imorgon så efter det kunde hon ta en clinic så fokuserar vi bara på oss medans resten kollar. 
 
Känns HELT UNDERBART att ha såna bästa ridlärare på Wången, även om Ullis bara är här varannan vecka så betyder det mega mycket! 
Lär fortfarande känna Máni men känns som att ju mer tips och hjälp vi får dessto bättre kommer vi på vägen, vill att hans ägare ska få tillbaka sin häst med mer lärdom och kunskap och såklart en glad liten häst, jag ser fram emot att utvecklas ännu mer!:-)
 

Motionerad jomenvisst!!
DATUM: 2013-09-09 | TID: 17:50:57 | KATEGORI: Allmänt

Hej! Tiden går fort och man har mycket att göra om dagarna, speceillt när man har med sig häst så har "glömt" mycket där hemma... blev så glad när min bästa kompis Nellie ringde upp idag... fick nästan lite skuldkänslor att man inte ringt på hur många veckor som helst typ. Tur jag har snälla kompisar;-) 
 
Precis stupat innan för dörren hur svettig och trött som helst, hade ju tänkt motionerat Máni idag med cykeln då vi ska ha möte snart men vart tvärt om istället... jag trampa ju på lättväxel. Máni var jätte duktig:-)
 
Ska snart kila ner till skolan för lite islandsträff, kommer bli hur kul som helst. Bjussar på en fin bild på mamma och Máni för några veckor sen när de släppte av oss här på Wången. Ha det bra!
 

Buhu. Punkt.
DATUM: 2013-09-09 | TID: 08:56:24 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgon världen, vaknade med världens gladaste humör men just nu sitter jag och tjurar på mattelektionen... Så hemskt så man dör! Finner ingen motivation till nått så nu vet ni hur mycket jag äääälskar matte. Ska sitta och tycka synd om mig själv en stund till medans jag sitter här och skriver ett flummiga inlägg som ingen lär förstå... Hope you'll understand:"(


Mer bilder från igår:-)
DATUM: 2013-09-08 | TID: 13:18:45 | KATEGORI: Allmänt

Fler bilder från igår, tagna av Jenny S.
 
 

Promenad med hundarna
DATUM: 2013-09-08 | TID: 12:38:46 | KATEGORI: Allmänt

Sitter hos Frida efter att ha promenerat 6 hundar med Felicia... Annie skulle göra paj så vi har passat på att mysa med shettisarna:-) Máni har fått vila mycket denna vecka, hade ev tänkt att bara köra lite grunder på marken idag så han får röra på sig lite... Inte direkt jobbigt, men fick en bild på han nyss då han låg raklång i hagen hehe... Fint väder ju:-)


Morgon alla goa å glada!
DATUM: 2013-09-08 | TID: 09:59:12 | KATEGORI: Allmänt

Morgonmorgon!! Fixat klart stallet, ätit frukost ute med utsikt över Alsen sjön och snart ska jag och Felicia iväg för att promenera 6 hundar. Helt sjukt vad trött jag är efter igår, somna hur tidigt som helst igår men idag laddar vi om. 
 
Tänkte uppdatera sålänge min "hej jag heter Elin, vem tusan är jag" status i detta inälgg. Okej, men jag heter då Elin Eriksson för er som inte visste det, fyller 17 år i Oktober och kommer från Fagersta som ligger i Västmanland. Just nu pluggar jag andra året på Travskolan Wången inrikning Islandshäst, skolan ligger i Jämtland och i vackra Alsen. Jag bor på skolan och har med mig hästen Máni som jag lånar av en tjej som heter Ebba. Jag jobbar mycket under sommaren med foto och design, men även under andra årstider oftast när jag är hemma. Min kamera är en NikonD7000, men här på bloggen kommer ni mest få se instagram bilder därav kör vi på en "instagram blogg". Jag älskar vinter, fjällen och allt som är vackert.... Det var lite kort och gott om mig.... nu ska jag kila  vidare, ha en bra dag:-)
 
 
 

Kvällspromenad:-)
DATUM: 2013-09-07 | TID: 19:32:03 | KATEGORI: Allmänt


Vi drog till fjälls.
DATUM: 2013-09-07 | TID: 15:56:47 | KATEGORI: Allmänt

Precis kommit tillbaka till Wången, trött som jag är just nu. Lindade foten och så  åkte vi några till Åre för att åka kabinbanan till toppen... eller ja vi fick gå en bit för att komma högst upp. Så himla underbart! Efter åkte vi till chokladfabriken, chocklad var "konstigt" nog det sista jag var sugen på då vi ätit så många bullar... haha. Vi hade med oss hundtrion och kijon var så duktig, lilla kämpen som var myckt hurtigare än oss alla tillsammans tror jag. Säsongens första snöbollskrig också, ååh vad jag längtar tills det kommer snö!
 
Ska lägga in lite andra bilder sen så nu blir det insta bilder:)
 

Fotografering- Jenny & Greven
DATUM: 2013-09-07 | TID: 07:39:46 | KATEGORI: Allmänt

Kom upp från stallet för ett tag sen, morgonfodrat hungriga hästar och gjort klart allt åt Máni. Igår fotade jag lite snabbt Jenny med sin passhäst Greve Shim (greven). Har inte redigerat något men ska försöka få tag på photoshop så jag kan redigera bort grimskaft, oönskade grenar och få till skuggan. Men just nu så ser dem ut såhär, riktigt fint väder igår:-)

 
 
 

Godnatt:-)
DATUM: 2013-09-06 | TID: 22:32:31 | KATEGORI: Allmänt

Fotade Jenny & Greve Shim idag, lägger upp några bilder imorgon... nu ska jag sova så himla gött, har morgonfodringen imorgon i privaten:) Helt slut i kropp å själ efter att ha pluggat och bara gått omkring som ingenting....
 

F R E D À À À G
DATUM: 2013-09-06 | TID: 10:39:20 | KATEGORI: Allmänt

Slutat skolan för idag, mentorstid på morgonen och sen instruktörsskap... Väldigt intressant kurs vi börjat på, hur bra som helst inför framtiden. Dock lite nervös när vi ska börja hålla lektioner för varandra, men det kommer nog gå bra:-)


Bring ya horse over here (jag är bra på english)
DATUM: 2013-09-06 | TID: 08:00:00 | KATEGORI: Allmänt

En sammanfattning  hitills om att ha häst här uppe. 
 
Ångrar inte en sekund att jag har Máni här och är jätte glad att han får vara här med mig. Tycker verkligen inte det är jobbigt att gå upp på morgonen längre och då är det ändå tidigare för att fixa stallet och ta ut hästen, utan det känns bara skönt att komma upp då jag vet att jag kommer gå ned till en jätte gosig kille som väntar i boxen på att få komma ut:-) Har inte klagat någon gång om att det är jobbigt, utan jag personligen tycker att det är hur kul som helst oavsett om det är morgon, dag eller kväll... bara att få ha ansvar över en häst helst själv. Så som tur är har jag faktiskt inget dåligt eller mindre bra att säga, det är alltså sååååå mycket mer än att bara ta hand om sin passhäst för den häst du själv tar med kan du ju rida, promenera, pyssla lite extra när som och göra massa rolighter med. Dessutom så växer man otroligt mycket i sig själv, man får lite större blick för hästarna och utvecklas både inom ansvaret och ridningen:-)
 
Vackrare kan man inte bo och jag som älskar fjäll och fina vyer!! Bara för det kom jag på en nackdel om att ha häst på Wången och det är att själva stallkostnaden är dyr, då får man tänka att jag eller rättare sagt mina föräldrar betalar för ett enkelrum för mig på 5 tusen ca, plus 2652:- för boxplats och nästna 900:- om jag skulle ex ta hem hästen och skriva på kallhyra. Så billigt är det då inte.
 
Så funderar du på att börja på Wången är ett tips att söka så många stipendium du kan, eller om ni är så pass "rika"... blir så mycket roligare med häst:-)
 
 

"I can't stop time"
DATUM: 2013-09-05 | TID: 19:14:28 | KATEGORI: Allmänt

Tiden går så himla fort när man har saker att göra. Vart i stallt några timmar redan, fyllt på spån till min passhäst Julle och pysslat lite med han. 
Sen så har vi schamponerat och duschat Máni (Tack Jenny för sällskap och hjälp:) ), det var väldigt läskigt i början och han stod på "tårna" och skaka och spände sig. Men ju längre tid han var där och fick bli lite masserad samtidigt som jag lät vattnet rinna på låg stråle så insåg han hur varmt och skönt det var... gick väldigt bra efter ett tag, och så blev han ju såklart riktigt ren och glansig:-)
 
Hälsokollen såg bra ut, fanns nån sak som vi ska fixa till. Ska åka in till Hööks när jag kommer in dit och köpa nått bra för hovarna, schampo för dush då jag har dry schampoo nu. Har borstat fint han och friserat han lite så han ser strålande ut. Hehe känslan idag är #pedant, har till och med städat rummet och putsat alla lädersaker i stallet samt bytt till ett större skåp. *här ligger man i* 
Ska ner till stallet igen vid 9 och kvällsfodra, tills dess bara chilla. Känner mig extremt orörlig, stel och gammal- rört på mig hela dagen ju;-)
 
Máni tittar nyfiket ut på Jenny efter en dush:-)
 

Vi laddar inföör ompyssling:)
DATUM: 2013-09-05 | TID: 15:14:26 | KATEGORI: Allmänt

Precis kommit in efter en rolig lära känna dag som treorna anordnat i ridhuset. Mycket skratt:-)
 
Idag ska Máni på hälsokoll och masseras så ska ta och duscha han snart. Ren rutin bara att kolla själv och låta någon kunnig kolla igenom hästen oavsett om allt är bra eller ej, tycker han ser fin ut i kroppen:) Nästa vecka ska en lärare som fixar foderstater här på Wången hjälpa mig att sätta ihop lite så han får exakt den mängd han behöver när vi börjar trappa upp lite... nästa vecka kommer jag få hjälp att skriva ett schema också på ett ungefär hur han skall gå i ridningen ( varav jag kollar upp han idag, hull, ben, väga han osv) när vi börjar trappa upp. Känns så bra att ha en som hjälper och ger en massa tips, så kan det bara gå framåt därifrån! Sen så är det ju bra då vi håller på med att kolla hälsokoll själva och ska nu i tvåan kunna lägga upp en foderstat, peeerfffaaa läge ju!
 
Blir nog en chill promenad innan också nu när det är så fint väder, chiiillla i solen och bara ha det göj!
 
Fisheye picture - med dvärgben haha! Söta killen:-)
 

Jour- privatstallet.
DATUM: 2013-09-05 | TID: 11:44:51 | KATEGORI: Allmänt

Helt okej vecka måste jag säga, säger jag som trodde det var Fredag idag. Jag har ju jour i privatstallet så tänkte skriva lite om vad vi gör där, ganska kort å gott.
Det är ju som sagt vi som har hästar där av eleverna som sköter jouren, som man sedan har en vecka i sträck eller två beroende på vilka veckor man skriver upp sig på. Jag har skrivit upp mig med 2 andra så det är ganska chill.
 
Man går upp klockan 6 på vardagarna och lägger in hö/kraft till hästarna där ägarna lagt fram, så kan man börja ta ut och fixa åt sin egen häst då det där kanske tar 5 minuter. Klockan 8 går man till stallet igen för att sopa gången så är man klar. På kvällen slänger man in kvällshöt/ det som ligger utanför, så är man klar för dagen:-)
 
Alltså inget direkt jobbigt att göra. På helgerna är det klockan 7 man fodrar på morgonen.... så rätt chill ändå. Så det är vad man gör när man har jour i privatstallet:-)
Nu ska jag ned och käka lite mat, mjukiskläderna på för vid 1 har vi lära känna dag med ettorna.
 
 
 

Man bor för härligt
DATUM: 2013-09-05 | TID: 07:56:01 | KATEGORI: Allmänt

Godmorgoon! Stallet klart, käkat frukost och ska snart gå ner till stallet igen för att sopa i privates innan skolan, då jag har jour där. Så himla häftig syn man får se varje morgon här, man blir fortfarande förbryllad över att man faktiskt bor här i Alsen!

Ha en bra dag:-)


Kvällsmys med Máni<3
DATUM: 2013-09-04 | TID: 19:07:33 | KATEGORI: Allmänt

 

Äntligen!!
DATUM: 2013-09-04 | TID: 17:16:13 | KATEGORI: Allmänt

Äntligen internet, som jag har längtaaaat!!
 
I förrgår red jag Máni på ovalbanan, bara känna efter hur han var där. Igår så red vi för Sara, jag red på Stora Ymir vilket var ett bra tag sen. Vi tränade på Kyras A,B & C- alltså start, stopp och svänga. Gick otroligt bra och fick bkräftelse på att min sits blivit mycket bättre, så känner mig taggad och motiverad just nu:-) Vi hade lite svårt dock att flytta framdelen i vänster varv men annars var det hur kul som helst då det gick så bra, även om det kändes lite ovant att riad fyrgångare nu när man börjat vänja in sig. 
Tog Máni i ridhuset, gick väldigt bra i början... avslappnad och fokuserad, traven och tölten i höger varv var väldigt lovande. Har nu börjat inse hur mycket jag älskar femgångshästar, så himla roligt och man utvecklas hur mycket som helst! Ser så mycket framemot min och Mánis utveckling- med som motgångar.
 
Har vart lite orolig över allt den första tiden nu med "egen" häst här uppe och så, men nu börjar jag känna lugnet några samtal senare. Känns så himla fantastiskt att få ha ansvar över Máni här på Wången, älskar att gå upp tidigt och pyssla med han på morgonen (även om de flesta tycker det är drygt att gå upp så tidigt för att fixa åt hästen höhö). Kunna gå ner när som och pussa på han.... och göra han klinisk ren:)
 
Tar alla dessa dagar lite kort å gott. Idag så gick vi igenom Hälsokontroll på hästarna, från topp till hov. Efter det så red vi ut på de hästar som blivit skodda och som ska sättas igång. Red ut en skritt tur runt slingan på Isak, han var så lugn och lyhörd.... är ju jakt nu så man får anpassa allt lite.
 
Lite bilder i skritt från igår:)
 
 
 
 
 

Inget internet;(
DATUM: 2013-09-04 | TID: 07:14:40 | KATEGORI: Allmänt

Vi har ett stort nätverks problem på skolan så kan inte gå in på datorn. Därav frånvaron, kommer tillbaka med massa update när det är återställt igen:)


Stina in The house
DATUM: 2013-09-03 | TID: 09:13:40 | KATEGORI: Allmänt

Fick lite sällskap igår vid kvällsfodringen:)


For the first time
DATUM: 2013-09-02 | TID: 09:14:33 | KATEGORI: Allmänt

Tänkte faktiskt bjussa på lite bilder den första gången vi red på Wången, väldigt nyfiken häst och en Elin på ryggen. Så red vi lite lätt och bara kände efter hur han var på nytt ställe och så, hästarna på andra sidan var väldigt intressanta:-) Haha såg seriöst ut "like hell" på vissa bilder då jag stoppad in min stooora Wången tröja i braxerna. Grymt snyggt måste jag säga....... eller inte. Ska redigera en bild där han verkligen sträcker och flyger fram i traven, men då ser ju jag ut som en finsk matpureéee. 
 
 
Máni fick ju mycket beröm förra veckan utav Ullis som sa att jag tagit med en riktigt fin häst, som fortfarande kan utvecklas och kan komma långt med mer träning. Det var jätte roligt att höra, kände mig så glad när jag satt på hästryggen och han bara svävade fram på lektionen:-)


Nu över en vecka senare känns det mycket bättre och hittar allt fler "knappar". Kan ju inte påstå att dessa bilder är wooow, men ganska kul att se sen från första gången så kan man visa skillnads bilder några veckor senare:) Visst bor vi VACKERT?!
 
 
 

Vänner är så himla viktiga!!
DATUM: 2013-09-02 | TID: 08:36:01 | KATEGORI: Allmänt

Jag är  en väldigt öppen person, de flesta kan se rakt igenom mig. Om jag mår bra eller dåligt, glad eller ledsen. Men något som får mig att falla pladask är när man känner att man inte duger, man får leta efter andra vänner och allt vad det kan vara. Inte borde få känna sig utanför, kränkt eller på något sätt dåligt bland sitt umgänge. 
 
Inget gör mig argare än när vänner är så taskiga mot varandra då jag själv råkat ut för en del hemska saker. Jag säger då de att det är tur att jag har vänner som alltid kommer finnas där, som förstår när man drar en gräns, som kan ställa upp och säga "nej det där är fel". Det är även tur att jag klarat av hela processen idag och kan lära känna massa nya människor med öppna armar, hade jag inte kunnat gjort det, hade jag nog vart riktigt ensam. Ensam ska ingen behöva vara, men ändå låter ibland folk låta en stackars kille/tjej sitta ensam i matsalen istället för att själv gå dit och äta för ett expempel.
 
 
Vänskap är nog det viktigaste en människa kan behöva för att gå runt och orka med dagen, bara att ha någon att prata och skratta med!
Så tänk på det varje dag- hur är ni mot era vänner? Hur är era vänner mot er? 
- Tänk att allt kan bli bättre, men det är oftast ni som bestämmer- är ni trevliga får man hoppas det är detsamma tillbaka!
 
Ha en bra dag allesammans å  säg nått snällt till varandra.....
 
 

Welcome to my Wången crib
DATUM: 2013-09-01 | TID: 14:57:56 | KATEGORI: Allmänt

 
 

Ändring & Planering
DATUM: 2013-09-01 | TID: 13:25:54 | KATEGORI: Allmänt

Hade ju planerat att rida på ovalbanan idag men sparar det till någon annan dag. Kände att jag vill ha mer koll på han nu när vi hamnat i "testperioden" och fortfarande lär känna varandra. Så vi började rida ut och mötte Selina som körde Greven och Jenny som var en hurtbulle och gick/jobbade på... så vi hängde på där. 
Uteritterna har vart lite upp och ner då vi inte vill samma riktigt, men idag gick det helt okej, man måste vara lite bestämd och hela tiden tänka framåt. Vart dock mest skritt men han har vant sig väldigt mycket med travhästar nu till skillnad från första gången vi mötte en, inte så att han blev rädd, mest chockad sen släppte det:) 
 
Det har gått 1½ vecka nu och vi börjar sakta komma igång, nu i början kommer vi jobba med grunderna inom Kyras A&b för att få kvicka och snabbare bakben i traven:) Men det kommer vi ta lite saktare då vi kommer få myckt hjälp med det på lektioner. Máni är också väldigt oliksidig, hans bästa varv är höger och sämsta vänster så där har vi fått lite tips utav Ullis som vi ska göra oavsett om det är en lugn uteritt eller ridning i paddock/ridhus. Kan ta det nån dag å skriva om. 
 
Vad vi ska sträva efter:
-Snabba bakben
-Stärka vänstersidan
-galopparbete
 
När vi kommit igång om nån vecka ska vi lägga lite fokus på galopparbte både på ovalen men först och främst i ridhuset. Lätta galoppfattningar från skritt och mjuka övergångar från skritt-galopp galopp-nedtagning. Så det är egentligen just nu detta vi strävar efter sen kommer det såklart en i taget och lite som det kommer... ska bli kul när vi kan börja med det:-) Så det var lite av våra planer!
 
Bild: Jag å bästa vän, haha Grevens tunga alltsåå....
Bästaaaaaa<3
 
 
 

*Miss my Home*
DATUM: 2013-09-01 | TID: 10:18:55 | KATEGORI: Allmänt

 

Det går framåt! *brrrrR*
DATUM: 2013-09-01 | TID: 10:12:04 | KATEGORI: Allmänt

Så himla mycket som händer, men jag har det i alla fall så himla bra uppe i Norrlands skogar även om man börjat klä sig riktigt varm plus regnkläder....
Skulle ridit Máni igår men eftersom det började spöregna och han var dyngsur när jag sprang ner och tog in han så fick han stå inne och bli ompysslad i stället. Idag kommer han i alla fall vara torr när han kommer in så har jag planerat på att rida på ovalbanan men dock rida lite mer mjukgörande innan. 
Ridhuset är och har vart upptaget hela tiden då det är Western tävlingar:)
 
Apropå  något helt annat så har jag inte käkat nå godis eller onyttigheter sen förra Lördagen och  känner ingt sockrsug heller. Känns så himla bra nu när man knappt hinner träna, därav inte så mycket träningstips eller uppdatering. Trodde verkligen inte såhär myckt fritid skulle försvinna när man har häst med sig, men det är ju så himla roligt och den lilla tid man har kvar iaf på helgerna så sover å sover å sover man:-)
 
Har även börjat bli lite pedant, rummet bäddat å städat vaaarje dag typ... kläder bort från golvet. En mycket bra förändring med mig har skett alltså. Sen får man jobba på att hålla tyst vissa gånger och sova när man är trött istället för att sitta med kompisarna och apgarva över ingenting.... folk kan ju tro man är Heeeelt banana!
 
Lite uppdatering från min sida, kommer nog mer under dagen. Ha det gött!
Så jävla kallt och regnigt ute bland Norrlands skogar!!